2021-11-06 08:33:14• hírek • Bede Emőke

Már várják azon cégek jelentkezését, akik részt vennének a duális képzésben

Mindazok a cégek, akik a 2022-2023-as tanévben részt vennének a duális képzési rendszerben, november 19-ig adhatják le igénylésüket az Országos Szak- és Műszaki Oktatás Fejlesztő Központnak (CNDIPT) – tájékoztatta híroldalunkat a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség.

Az intézmény közleménye szerint a szükséges igénylést az alábbi e-mail címekre kell elküldeni: registratura.cndipt@gmail.com és isjsm@satmar.ro. A duális képzésben részt venni kívánó cégeknek emellett ugyancsak november 19-ig a szak- vagy műszaki oktatást nyújtó tanintézményekhez is el kell juttatniuk az igénylést. Az sem gond, ha a cég még nem rendelkezik partnerintézménnyel, ugyanis igénylésüket leadhatják egyenesen a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségnek az isjsm@satmar.ro e-mail címen vagy a 0261-713441-es fax számon is.


A szükséges formanyomtatványok, a 2022-2023-as tanévre vonatkozó beiskolázási folyamat ütemterve, az elérhető szakképzések listája, illetve minden egyéb, a duális képzésbe jelentkező cégek számára fontos információ megtalálható a tanfelügyelőség honlapján.


Mi az a duális képzés?


A krónikus szakemberhiány által ismét életre hívott duális képzés olyan középfokú szakképzési forma, amelynek során a tanintézetben folyó elméleti oktatás a vállalatoknál, cégeknél zajló gyakorlati képzéssel párhuzamosan történik.


A duális képzés számos előnyt hordoz magában mind a képzésben részt vevő hallgató, mind az üzemek, vállalatok számára. Egy diák a képzés elvégzése után a diploma mellett álláshoz is jut, hiszen az őt foglalkoztató üzem/vállalat szívesen látja viszont a saját igényeinek megfelelő szakembert. A diák a képzés alatt részt vehet projektekben, a vállalat által nyújtott technológiával ismerkedhet meg, valamint egyszerű a szakdolgozati téma megválasztása is, és megírásához minden segítséget megkap a vállalattól. A legjobb szakemberektől tanulhatja jövendőbeli szakmája alapjait és fortélyait, egy fiatal és dinamikus csapat tagja lehet, ahol nap mint nap új emberekkel és kihívásokkal találkozhat.


Egy üzem/vállalat számára azért kifizetődő ez a képzésforma, mert viszonylag hamar képes az elhivatott diákok bevonására, valamint a oktatási intézmény a munkaerőpiac számára kompetens diplomás szakembert bocsát ki. Csökken mindkét fél kockázata, ugyanis az iskolából való kilépés és a munkapiacra történő belépés összecsúszik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: